fredag 5 december 2014

Lucka 5: Raw food-kex


Att göra raw food-kex är enkelt men tar tid. Först ska fröna stå och dra och sedan ska de vara i ugnen i många timmar. Men resultatet är är värt att vänta på för en fröälskare.

Det recept jag använder som utgångspunkt är det här från Renée Voltaire. Det viktigaste i receptet är linfröna. När de läggs i blöt blir de geléiga och det är det som gör att kexen håller ihop.

Ingredienser:
2 dl linfrö
4 dl vatten
1,5 dl andra frön, tex pumpafrö, sesamfrö, solrosfrö eller chiafrö (om man har i chiafrö så kan man minska motsvarande mängd linfrö för chiafrön bildar också en sammanbindande gelé)
2-3 nypor örtsalt
Valfria torkade örter
Ev. flingsalt

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna utom flingsalt i en skål. Häll i vattnet och låt stå och svälla ca 4 timmar (över natten går också bra). Smeten ska vara som en klistrig gröt. Sätt ugnen på 45 grader. Bred ut smeten tunt på bakplåtspapper. Strö över flingsalt.Baka i ugnen ca 10 timmar tills kexet är helt torrt. Vänd efter halva tiden. Dela kexet i lagom stora bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar