onsdag 4 december 2013

Lucka 4: Rudolf med röda mulen

Ris är väldigt användbart när man gör matfigurer men man måste använda sushiris som är klibbigt. Vanligt ris fungerar inte alls. Koka riset och lägg upp det luftigt på ett uppläggningsfat eller en form så det får svalna så mycket att det inte är för varmt att hantera med händerna. Fukta händerna med vatten och lite salt så riset inte klibbar fast i händerna och ta en lagom stor mängd ris och forma den. Tänk på att inte trycka ihop riset för hårt på en gång (då har det en tendens att falla isär i stället för att hålla ihop) utan pressa ihop det lite i taget till önskad form.


Den här julrenen ser kanske lite ut som ett får men det ska i alla fall vara Rudolf med röda mulen. Kroppen är av ris, benen och hornen är av kycklingkorv, ögonen är av nori och mulen är gjord av paprika.


Under middagen förvandlade Ellinor Rudolf till helt andra figurer genom att arrangera om och lägga till delar. Först blev det en liten figur med långa horn.


Sedan blev det någon med långa armar och ben med en snöflinga i ena handen  och ett rött paket i den andra (det är paprikabiten som jag skar ut Rudolf nos av, vilket syns på hålet i ena hörnet av den).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar