onsdag 3 december 2014

Lucka 3: Smycken i resin


Det är något lite magiskt med saker som är inbäddade i ett annat material. De här halsbanden är gjutna i epoxyresin som blir alldeles genomskinligt och blankt när det härdar. Resin går att färga och det är perfekt för att gjuta in t ex klistermärken, glitter eller småsaker i för att göra smycken. Det finns speciella gjutformar för smycken men det går också bra med silikonformar för tex bakning. Mjuka formar i andra material än silikon kan också fungera men då kan man behöva smörja dem med olja eller annat släppmedel för att inte det som gjuts ska fastna. Hårda formar fungerar inte. Då blir det nästintill omöjligt att få ut det som gjuts.

De här tre hängena har små plastfigurer, glitter och stjärnor inbäddade i sig. Till de två yttre har jag gjort infattningar i tunn metalltråd för att ett fatlimmat hänge ska synas genom de genomskinliga hängena.

Om du blir sugen på att göra resinsmycken så finns en uppsjö av tutorials och tips på nätet. Här är några:
Skapa ett fotosmycke med hjälp av resin
Gör egna cabochoner med resin

Det finns flera olika märken av resin, som alla naturligtvis hävdar sin egen förträfflighet. Jag tror det är en smaksak vilket man vill använda. Det resin jag använt till de här smyckena finns på Slöjddetaljer, här. Formarna är också därifrån och finns här.

Resin och till behör finns också att köpa t ex på dessa ställen:
Smyckestillbehör.se
WS & Company

Det finns antagligen hur många videor som helst som beskriver hur man gör infattningar med metalltråd. Jag tittade på den här, som är rätt lång men det går ju att snabbspola om man är otålig (som jag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar