tisdag 23 december 2014

Lucka 23: Recept på jul (ur "Hundra recept på högtider" av Noel Ram Adan, Celebration Press)

Så här dagen före julafton, vad passar bättre än receptet på en riktigt traditionell jul?  
Grundrecept:

  • 1 stycke 24 december
  • Snö (om säsong)
  • 4 dl julkänsla (kan köpas färdigt eller blandas av lika delar förväntan, frid och god vilja. För ytterligare krydda tillsätts en liten nypa stress eller dåligt samvete men överdosera inte! Det kan förstöra hela anrättningen.
  • Familj (kan bytas ut mot vänner efter tillgång och smak)
  • 1 gran (klädd)
  • Julklappar (antal efter smak)
  • Tomte (kan uteslutas för allergiker)
  • glögg
  • Godis
  • Mat (traditionellt används bla skinka, sill och lax men det går att använda i stort sett vilken mat som helst, huvudsaken är mängden: ju mer desto bättre)
  • släktingar
  • krubba
  • julstjärna
  • hyacint
  • adventsljusstake
  • ljusslingor
  • smällkarameller
  • mistel
  • julbock

Förberedelser:
I motsats till i de flesta standardrecept strös toppingen ut först, någon gång mellan 1 – 23 december. Julklappar bör tillredas innan 22 december för att inte reagera med den tillsatta nypan stress, vilket kan leda till överjäsning och i värsta fall explosion. Familj, vänner och släkt bör förberedas så långt som till invitation senast mitten av december. Vad gäller gran så kan den införskaffas så sent som 23 december men för att få ett fint exemplar så bör man vara ute något tidigare.
Tillagning:
Blanda grundingredienserna i en lagom stor lokal (någon typ av hem är att föredra). Tillsätt de valda tillbehören. Värm till lagom temperatur med hjälp av levande ljus och/eller öppen spis. Serveras omedlelbart.

För vegetarianer: 
Uteslut kött- (och fisk-) baserade matvaror, eventuellt även tomte och julbock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar