torsdag 11 december 2014

Lucka 11: Svart glasyr


Svart glasyr är den absolut svåraste att få till men det finns ett knep för få glasyren riktigt mörkutan att behöva använda massor av geléfärg (som både blir dyrt och kan ge en otrevlig bismak i stora mängder). Tricket är att använda sig av kakao för att få en mörk ton i glasyren och sen blanda i en liten mängd geléfärg för att glasyren ska bli riktigt svart.

Börja blanda glasyren efter valfritt recept. Se till att göra glasyren så tjock det går utan att den blir grynig och inte går att blanda. Blanda kakao med lite vatten så det blir som en tjock pasta (hur mycket kakaopasta som behövs beror på hur mycket glasyr man gör men börja med ungefär en tesked kakao). Tillsätt kakaopasta lite i taget till glasyren tills den är brun och lagom konsistens. Därefter tillsätter du matfärg (t ex Wiltons geléfärg) tills glasyren är svart. Tänk på att det behövs väldigt lite. Jag brukar anända en tandpetare  som jag doppar i färgburken och sedan sticker ner i glasyren. Kom bara ihåg att du inte får sticka ner en använd tandpetare (eller vad du nu använder för att få ut färg) flera gånger i matfärgen för då riskerar det att bildas mögel i burken.

De små figurerna på bilden är småkakor i form av svartsotare, en sorts små varelser som finns i två av Hayao Miyazakis animerade filmer: Min granne Totoro och Spirited Away. Här är en kort video för dem som inte är bekanta med svartsotarna sedan tidigare:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar