måndag 9 december 2013

Lucka 9: Chokladcupcakes med juliga dekorationer

Receptet på de här chokladkakorna är hämtade från min gamla hederliga Bonniers stora kokbok och där kallas de muffins men tillsammans med frostingen så antar jag att de blir cupcakes. Receptet på frostingen är utrivet från en tidning och jag kan inte för mitt liv härleda vilken. 


Ingredienser muffins (12-18 st beroende på storlek på muffinsform):
150 g smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
100 g hackad mörk choklad

Ingredienser frosting:
150 g vit choklad
150 g philadelphiaost
50 g smör
2 dl florsocker

Till dekorationer:
Röd Candy melt (eller vit choklad)
Mörk choklad
Ätbara silverstjärnor eller strössel

Muffins

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör rumsvarmt smör och socker poröst.
  3. Tillsätt äggen ett i taget och rör om.
  4. Blanda övriga ingredienser. Tillsätt dem och rör om till en jämn smet.
  5. Klicka smeten i muffinsformar och grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.



Frosting
  1. Smält den vita chokladen i vattenbad eller i microvågsugn. Låt svalna (men inte stelna).
  2. Blanda philadelphiaost, smör och florsocker med elvisp. Tillsätt den smälta chokladen och vispa tills allt är ordentligt blandat.
  3. Sprista frostingen på muffinsarna. Använd en spritstyll med ett ganska stort flikigt hål.

Chokladdekorationer
För att göra chokladplattor med text, smält röd candy melt eller vit choklad och spritsa ut "God Jul" med en tunn sprits på bakplåtspapper. Tänk på att texten måste vara spegelvänd för att bli rätt i slutänden. Jag spritsade orden ganska tätt men det är nog enklare att ha dem lite längre isär från varandra för det är lättare att bryta isär chokladen när den har stelnat då. Sätt in pappret med texten i frysen i ca 20 minuter. Smält mörk choklad och låt den svalna något. Bred ut ovanpå chokladtexten på bakplåtspappret. Sätt in i kylen för att stelna. Bryt bitar av chokladplattan och sätt i frostingen på kakorna.


Ett alternativ är att spritsa den text man vill ha rättvänt från början med choklad och placera bokstäverna en och en på frostingen. Då slipper man besväret att skriva spegelvänt.

Ännu enklare är att breda ut smält choklad och strö ätbart glitter/stjärnor/strössel över. Låt stelna i kylen och bryt sedan bitar och sätt i frostingen på kakorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar