Lussekatt(bokstavligen) och en igelkott. |
För att få saftiga saffransbullar rekommenderas ofta att ha Kesella i degen. I det receptet vi använde i år är det ingen Kesella men bullarna blev ändå underbart goda. Jag tror det kan ha att göra med att degen görs i två steg. Ett annat tips är att ha mandelmassa i saffransbullarna. Mandelmassa och saffran är väldigt gott tillsammans och mandelmssan bidrar också till extra saftiga (men för den skull inte degiga) bullar.
Det skulle bli en sol men den blev lite välgräddad så den är mer brun än gul. |
Ingredienser:
100 g smör
1 liter mjölk
100 g jäst
2 tst salt
1 msk socker
ca 3 1/2 liter (ca 2 kg) vetemjöl
4 påsar saffran (à 1/2 g)
250 g smör
3 dl socker
2 ägg
Russin
Ägg till pensling
Mandelmassa
Smält smöret och häll i mjölken. Värm ev degspadet ytterligare till det är ljummet, ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret och ungefär 2 1/2 liter av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa till dubbel storlek eller ca 1 timme.
Stöt under tiden saffranet med en sockerbit i en mortel. Rör smöret poröst med sockret. Tillsätt saffranet och äggen. Arbeta in saffranssmeten i den uppjästa degen i bunken. Arbeta in resten av mhölet men spara lite till knådningen. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Forma degen till bullar, lussekatter längder eller annat. Här kan man ha i smulad mandelmassa och dekorera med russin. Jäs bröden väl. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ugnen i 250 grader 5-8 minuter. Större kakor och flätor gräddas på första falsen nerifrån i 200-225 graders ugnsvärme i 15-20minuter.
Bullar i alla former. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar