fredag 13 december 2013

Lucka 13: Lussebullar

Under elva månader av året så är jag måttligt intresserad av bullar men i december tar jag igen det med råge. Jag älskar lussebullar. När det gäller själva deg-görandet vid all bakning så överlåter jag det gärna till min man som är en hejare på det.
Lussekatt(bokstavligen) och en igelkott.
För att få saftiga saffransbullar rekommenderas ofta att ha Kesella i degen. I det receptet vi använde i år är det ingen Kesella men bullarna blev ändå underbart goda. Jag tror det kan ha att göra med att degen görs i två steg. Ett annat tips är att ha mandelmassa i saffransbullarna. Mandelmassa och saffran är väldigt gott tillsammans och mandelmssan bidrar också till extra saftiga (men för den skull inte degiga) bullar.

Det skulle bli en sol men den blev lite välgräddad så den är mer brun än gul.

Här kommer årets recept på lussebullar. Det är från "Stora boken om bakning (ICA-förlaget, 1984) men med mer saffran än i originalreceptet. Receptet anger att det blir 90 bullar eller 4-6 julkakor eller längder med en hel sats. Det är i mitt tycker väldigt mycket så vi gjorde ungefär hälften av vad som beskrivs nedan.

Ingredienser:
100 g smör
1 liter mjölk
100 g jäst
2 tst salt
1 msk socker
ca 3 1/2 liter (ca 2 kg) vetemjöl
4 påsar saffran (à 1/2 g)
250 g smör
3 dl socker
2 ägg

Russin
Ägg till pensling
Mandelmassa

Smält smöret och häll i mjölken. Värm ev degspadet ytterligare till det är ljummet, ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret och ungefär 2 1/2 liter av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa till dubbel storlek eller ca 1 timme.

Stöt under tiden saffranet med en sockerbit i en mortel. Rör smöret poröst med sockret. Tillsätt saffranet och äggen. Arbeta in saffranssmeten i den uppjästa degen i bunken. Arbeta in resten av mhölet men spara lite till knådningen. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Forma degen till bullar, lussekatter längder eller annat. Här kan man ha i smulad mandelmassa och dekorera med russin. Jäs bröden väl. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i ugnen i 250 grader 5-8 minuter. Större kakor och flätor gräddas på första falsen nerifrån i 200-225 graders ugnsvärme i 15-20minuter.

Bullar i alla former.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar