söndag 1 december 2013

Lucka 1. Tomtar och gran av maräng

De här marängerna är gjorda av hemgjord marängsmet men jag tror både tomten och granen går att göra av köpta maränger också. I så fall skulle jag använda maränger som är släta i formen till tomten och sådana som har ett mer spiralformat mönster till granen.

Ingredienser:
Maränger, recept finns här.
Röd candy melt (finns tex på The English Shop eller Panduro). Om man inte får tag i candy melt, som liknar choklad men är lättare att smälta och finns i alla möjliga färger så går det bra att färga vit choklad med t ex Wiltons matfärg eller så kan man använda mörk choklad och ha bruna tomteluvor.
Ätbart grönt glitter (finns tex på The English Shop)
Strösselblommor
Mörk choklad
Vit choklad

Gör så här:
Spritsa ut marängerna med en sprits med ett ca 5 mm  rumt hål. För att  få granarnas gradering i tre lager så håll spritsen still och tryck ut marängsmet till det nedersta lagret. När det är så stort som önskat, lyft spritsen någon centimeter och tryck ut nästa lager smet så det blir lite mindre i diameter än det första. Lyft spritsen igen och spritsa ut det översta lagret och lyft spritsen så toppen på granen blir spetsig.

För att göra tomtarna, håll spritsen still och tryck ut marängsmet så tomtens bas blir så stor som önskat. Lyft sedan spritsen sakta medan du fortsätter trycka ut marängsmet så marängen blir toppig och så jämn som möjligt.

När marängerna är gräddade och har svalnat är det dags att dekorera. 
Gran:
Finfördela det gröna glittret ytterligare genom att lägga det mellan plasfolie eller i en plastpåse och rulla med en brödkavel över.  För att få glittret att fästa bättre på marängen  kan man fukta den  pyttelite  med en pensel men man får vara försiktig så inte marängen  blir upplött och börjar erodera. Dutta sedan på glittret. Smält en ruta vit choklad i mikorn (var försiktig så den inte blir bränd) och sätt lite av chokladen på toppen av granen med hjälp av en tandpetare. Fäst en strösselblomma i chokladen.
Tomte:
Smält candy melt i en liten skål i mikron och doppa toppen av marängerna i den. Låt stelna. Smält mörk choklad. Spritsa ögon och mun med en smal sprits (det fungerar att göra en strut av smörpapper och klippa ett litet hål i toppen) eller måla med tandpetare. 

Den sovande tomten är gjord av en av marängerna som blev lite misslyckad och välte när jag spritsade ut den. Men den blev lite rolig i alla fall tycker jag.

3 kommentarer: