tisdag 15 oktober 2013

Prinsessbakelser med mönstrad rulltårta

Det här är mitt bidrag till Månadens sötsak hos Söta Saker på temat "Kalas": en prinsessbakelse  med mönstrad rulltårta i stället för tårtbotten. Det är faktiskt första gången jag prövat att göra en mönstrad rulltårta. Det blir nog fler gånger för det var inte så svårt som jag trodde att det skulle vara.

Ingredienser (8-10 bakelser):
Dekorationssmet till rulltårtan:
1 äggvita
20 g kakao
20 g vetemjöl
30 g socker
30 g rumstempererat smör
Vill du ha annan färg än brun på mönstret så byt ut kakaon mot vetemjöl och färga smeten med lite matfärg.

Rulltårtesmet:
4 ägg
120 g vetemjöl
120 g socker
1 nypa salt

(Receptet till rulltårtan kommer ursprungligen från LRF där det finns på engelska (och spanska om man nu skulle föredra det).

Övriga ingredienser
Jordgubbssylt
Grön maripan (enklast är att köpa ett färdigt marsipanlock för prinsesstårta)
Rosa marsipan (till rosor)
2 - 2,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader.

Blanda alla ingredienserna till dekorationssmeten. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och fyll en sprits med dekorationssmeten och spritsa ut mönstret på bakplåtspappret. Om du vill kan du skriva ut ett mönster på vanligt papper och lägga under bakplåtspappret som mall när du spritsar (glöm inte att ta bort mönsterpappret innan kakan sätts in i ugnen i så fall). När mönstret är utspritsat så sätter du in långpannan (eller bara bakplåtspappret med smeten om inte långpannan får plats) i frysen i minst 15 minuter.

Till rulltårtesmeten vispar du ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt salt och sedan mjölet lite i taget. Ta ut dekorationssmeten ur frysen och bred ut rulltårtesmeten jämt ovanpå. Grädda i 10 minuter. Stjälp upp rulltårtan på bakplåtspapper och ta bort bakplåtspappret på baksidan av kakan (sidan med mönstret).

Bred jordgubbssylt på den omönstrade sidan av rulltårtan och rulla ihop den. Skär rulltårtan i ca 6 cm breda bitar och ställ på högkant på ett fat. Bred grädde på ovansidan av rulltårtebitarna. Skär ut cirklar som är något mindre än ovansidorna på rulltårtebitarna ur den gröna marsipanen. Lägg marsipancirklarna ovanpå grädden. Spritsa grädde runt om marsipanen.

Sen är det ju fritt fram att dekorera vidare efter tycke och smak. Vill du göra marspianrosor finns en beskrivning hur du gör t ex här.



Yngsta dottern Ellinor som är fem år var med och bakade. Hon fick dekorera en del av smeten själv och även den färdiga rulltårtan. Jag har gjort blomman på toppen och rullat ihop rulltårtan. I övrigt är allt nedan Ellinors egen design.


3 kommentarer: