söndag 25 augusti 2013

Söndagsfrukost: badande björn

Jag gillar havregrynsgröt och jag ska erkänna att jag oftast äter den med lite smält smör och antingen flytande honung eller russin, vilket kanske är ovanligt (det är i alla fall inte många i min omgivning som gör det) men väldigt gott. Grötbjörnen fick dock bada i mjölk för så mycket smör och honung som behövts för ett bad hade nog blivit för mycket till och med för mig och dessutom är det tveksamt om det sett så trevligt ut.

Den badande björnen tog ca 15 minuter att göra, inklusive grötkokning.
Havregrynsgröt är alldeles oerhört praktiskt att göra i microvågsugnen. Då kan man göra den direkt i tallriken och slipper diska en kladdig kastrull. Ett knep om man absolut vill göra gröten på spisen är att låta den tomma grötkastrullen stå en stund med kallt vatten i sig innan man diskar den. Då lossnar resterna lättare. Det fungerar inte lika bra med varmt vatten. Då blir det mer en grötsörja som smetas ut ännu mer.

Recept på havregrynsgröt (1 portion):
1 dl havregryn
2 dl vatten
1 nypa salt

Blanda ingredienserna i en djup tallrik och kör i micro på full effekt tills gröten är klar. Vår micro är från urtiden och tidsinställningen har slutat fungera så jag kan inte riktigt säga hur länge det är men titta till gröten efter nån minut och rör om i den och sen kanske nån minut till.

Knepet med att få till grötbjörnen är att koka gröten tills den blir tillräckligt fast att den håller formen. Sen är det bara att forma de olika kroppsdelarna i en skål med hjälp av två skedar. Gör först kroppen som en boll nära skålens ena sida och sedan huvudet som en något mindre boll ovanpå, så huvudet lutar mot skålens kant. Klicka ut öron och nos och forma till dem med skeden (eventuellt kan man doppa skeden i vatten för att inte gröten ska klibba fast på den medan man håller på). Lägg till två små grötbollar som ben och forma armar av lite mer avlånga grötklickar. Sätt russin som ögon och nos. Om russinen är för stora så dela dem i lagom storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar