onsdag 4 juni 2014

Saari - Pii och Pulpo

För en tid sedan fick jag en förfrågan om att göra matkonst av en eller flera av karaktärerna från den animerade serien "Saari". "Saari" är en serie för mindre barn med korta avsnitt och färgglada figurer.

Mer om Saari finns på Saari TV.

Två av karaktärerna är flickan Pii och hennes vän bläckfisken Pulpo. Eftersom båda figurerna innehåller färger som är svåra att hitta i vanlig mat så valde jag att göra dem som småkakor med färgad glasyr.

För själva kakorna prövade jag ett nytt småkaksrecept (listat längre ner) som jag hittade hos Elins bakficka (som i sin tur fått det via en radda andra personer). Det här receptet är verkligen perfekt om man vill ha kakor som håller formen och inte flyter ut.

Till glasyren prövade jag att använda Royal icing mix från Panduro och den fungerade väldigt bra. Färgerna jag använde var Wilton Icing Color som bland annat finns på The English Shop.

Jag ska ärligt säga att jag var lite nervös inför det här uppdraget. Det kändes som ett stort ansvar att försöka göra de tecknade karaktärerna rättvisa även i ätbar form. Utmaningen med Pii var hennes (ur ett glasyrperspektiv) många färger och för Pulpo att få till hans armar på rätt sätt. Här är i alla fall slutresultatet:

Pii och Pulpo tillsammans. Jag tycker Pii är så söt med sina tjocka kläder och sin enhjuling.

Pulpo bland regnbågsväxter av sura godisband.

Pii och konfetti av små Smarties.

Småkakor som håller formen

Ingredienser:
100 g strösocker (1,1 dl)
100 g florsocker (1,7 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
450 g vetemjöl (7,5 dl)
200 g kylskåpskallt smör

Gör så här:

  • Rör i hop alla ingredienser snabbt i en matberedare (eller använd rumsvarmt smör och kör med elvispen).
  • Låt degen stå i kylskåpet minst en timme. 
  • Ta lite deg i taget från kylskåpet och kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Degen ska vara ca 5 mm tjock. 
  • Ta ut kakor med kaksmått. 
  • Ställ in plåten med kakorna i frysen ca 20 minuter.
  • Lägg kakorna på en plåt och grädda 8-15 minuter i 170 grader. Ta ut dem när de börjar få lite färg i kanten. 
  • Låt kakorna ligga på plåten någon minut, använd sedan en stekspade och lyft försiktigt över demtill ett galler och låt dem svalna där.
Hur många kakor det blir beror ju på hur stora kakmått man använder och hur tjockt man kavlar degen men åtminstone en 40-50 kakor bör det bli med normalstora pepparkaksmått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar