fredag 6 juni 2014

6 juni, Nationaldagen


Min uppfattning är att vi svenskar är lite osäkra på hur vi ska fira vår nationaldag. Det finns inga vedertagna traditioner att förhålla sig till som vid till exempel jul eller midsommar. Bör vi äta jordgubbar? Nationaldagsbakelse? Vifta med flaggor? Eller kanske som Eliinor föreslog: ha fritt godisätande, poppa popcorn och se film på natten?

Jag tror den här osäkerheten på hur vi ska fira beror på att vi inte riktigt vet vad vi firar med nationaldagen. Sjätte juni är inte ett datum som självklart symboliserar frihet från förtryck eller självständighet eller någon annan milstolpe i Sveriges historia som är inetsad som ett viktigt datum hos alla svenskar. 

Men kanske är det i osäkerheten kring nationaldagsfirandet som själva anledningen finns? Sverige är ett land som har varit en självständig nation så länge och som dessutom haft turen att ha fått vara förskonat från krig i flera hundra år. Det, om något, är ju anledning att fira med tacksamhet och glädje. Och jordgubbar,  hissad flagga och varför inte popcorn och film på natten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar