tisdag 25 mars 2014

Våfflor på våffeldagen och andra dagar

Många använder bara sitt våffeljärn en gång om året, på våffeldagen. Det tycker jag är lite synd för våfflor är gott året runt och går ju att variera på många sätt så att det blir både huvudrätt och efterrätt. Själv föredrar jag att utgå från ett grundrecept och variera det som läggs ovanpå men det går också att ha i till exempel spenat eller morötter eller både ock i smeten för mer matighet.


Är  det våffeldagen så får man äta våffla redan till frukost. Det var dock lite tidigt att ta fram våffeljärnet så den här räven är gjord av en belgisk våffla som går att köpa färdig och värma i brödrosten. Det vita på svansen och övriga detaljer är gjort i choklad.

Till middag gjorde vi vanliga våfflor i våffeljärnet som vi fått ta över från mina föräldrar. De i sin tur fick det i bröllopspresent för 50 år sedan i år. Vi har bytt ut sladden som hade blivit nött och livsfarlig med åren men annars fungerar det hur bra som helst. Tala om kvalitet.

Våffla med keso, rökt kalkon och en klick mjukost.
Receptet vi använder till våffelsmeten innehåller jäst. Det gör att man måste ha lite framförhållning innan man kan börja grädda men våfflorna blir extra frasiga och goda. Här är receptet (jag har ingen aning om var det kommer ifrån i från början):

Ingredienser (8 laggar):
4 dl mjölk
3 dl vetemjöl
10 g färsk jäst
100 g smält smör

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader (fingervarm).
Häll hälften av mjölken i en bunke.
Lös upp jästen i mjölken i bunken.
Blanda i mjölet. Rör till en jämn smet.
Tillsätt resten av mjölken.
Smält smöret och ställ det att svalna.
Låt smeten jäsa i 30 minuter.
Tillsätt det avsvalnade smöret.

Hetta upp våffeljärnet. Pensla det med smält smör. Grädda våfflorna (beroende på våffeljärn kan järnet behöva penslas med smör mellan varje våffla).

Våffla med grädde, jordgubar och björnbärssylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar