onsdag 16 april 2014

Korgsmörgåsar med ägghöna och kyckling av tomat

 

Jag erkänner från början: jag älskar frallor. Allra mest gillar jag vetefrallor med frasig yta (med eller utan vallmofrön) och vitt, lite småsegt innanmäte. Med det sagt så står det ju var och en som vill göra de här korgsmörgåsarna fritt att använda vilken typ av frallor eller runda bröd som helst.

Ingredienser till 4 smörgåar:
4 ägg
4 gula cocktailtomater
2 röda cocktailtomater
8 tunna skivor rökt kalkon (skinka eller salami går också bra)
Marchésallad (eller babyspenat eller andra små salladsblad)
1 morot
1 ask philadelphiaost (naturell eller med vitlök och örter)
Nori (Sushisjögräs)

Hårdkoka äggen (täck äggen med kallt vatten, koka upp och koka i 10 minuter). Spola äggen med kallt vatten och låt svalna.

Skär frallorna till korgar. Hur man gör det finns beskrivet i det här inlägget.


Bred philadelphiaost i botten av brödkorgarna. Lägg salladsblad runt kanten av korgarna.


Dela moroten i 1-2 mm tjocka skivor på längden. Skär ut hönornas kammar och trianglar till hönornas näbbar.

Skär snitt i toppen av äggen och stick ner morotskammarna. Gör snitt för näbben och stick in den. Placera äggen i korgarna. Lägg varsin gul cocktailtomat bredvid äggen. Klipp ut ögon till hönorna i nori. Det går att använda en hålslag också men det blir en ganska storögd höna då. Sätt ögonen på hönorna. Klipp ut ögom och näbbar till kycklingarna och sätt fast dem. Om norin inte vill fästa så kan man pensla pyttelite majonäs eller smör där norin ska sitta.

Vik kalkonskivorna på mitten och rulla ihop dem till strutar. Lägg två i varje brödkorg, bakom hönorna. Skär blommor av de röda tomaterna (beskrivning på tomatblommor finns här) och lägg dem mellan kalkonrullarna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar