lördag 12 april 2014

Cake pops-kycklingar

De här kycklingarna är cake-pops utan pinnar. Fina att ha till fikat eller i ett påskägg.


Det finns flera olika sätt att göra cake pops på: med kaksmulor, med sockerkaka, med chokladbollssmet. För olika varianter och tips, se här på Sockerrus blogg.

För att göra påskkycklingarna så använde jag bakade cake pops som jag gjorde i min cake pops-form som jag köpte på Netto förra året. Netto finns tråkigt nog inte i Stockholm längre men råkar man åka förbi en butik ute i landet så kan det vara värt att titta in för de brukar ha en del roliga grejer förutom mat.

Recept på bakade cake pops från förpackningen till cake pops-formen (jag har halverat receptet, då räcker det till en plåt, 12 st):

75 g socker
75 g mjöl
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl olja
knappt 1 tsk bakpulver
0,75 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader varmluft (jag gissar att det är 185 grader om du inte har varmluft). Smörj cake pops-formen (var noga annars fastnar kakorna). Vispa ägg och socker till vitt skum och tillsätt därefter övriga ingredienser. Fyll bottenkalvan av cake-pop-formen ända upp till kanten. Sätt på locket och grädda i 10 minuter. Låt kakorna svalna i ca 10 minuter innan locket tas av.

Cake pops-formen fylld med smet.

De färdiggräddade kakorna. De blev inte helt runda den här gången, utan lite toppiga men det gjorde inget när de skulle bli kycklingar.

Till själva kycklingarna behövs:
Gul och röd Candy Melt (finns tex på The English Shop eller på Panduro)
Mörk choklad

Låt kakorna svalna helt. Lägg bakplåtspapper på en bricka. Smält gul candymelt och doppa cake-popsen däri. Ställ cake popsen på bakplåtspappret och ställ in brickan i kylen så candymelten stelnar. Smält lite mörk choklad. Gör en strut av smörpapper, häll i den smälta chokladen och spritsa ögon på kycklingarna. Smält röd candymellt, häll i en annan smörpappersstrut och spritsa näbbar på kycklingarna. I stället för candymelt går det att använda vit choklad som färgas gul och röd med matfärg. 

En (eller flera) kyckling(ar) kan bli en söt liten present att ge bort i påsk. Beskrivning av hur man viker en korg av papper finns bla här (på engelska men bilderna är ju viktigast för att se hur man gör).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar