tisdag 17 december 2013

Lucka 17: Middag med jultema

Gårdagens middag var korv, ris, broccoli och tomat på ett juligt sätt. Man får inte fundera för mycket på att julklapparna är mycket stora i förhållande till tomtarna.


För att göra den här rätten behövs:
Basmatiris
Små plommontomater (så många som man vill ha tomtar)
Philadelphiaost (till tomteskägg)
Nori (sushisjögräs)
Någon sorts stekkorv (vi hade sojakorv och prinskorv). Kassler fungerar säkert också eller vad som helst annat ätbart som går att skära i kuber.
Broccoli (minst 4 broccolibuketter per portion, fryst broccoli är praktiskt att använda)
Ketchup

Gör så här:
Koka så många portioner ris som antalet personer som ska äta.

Under tiden riset kokar gör du tomtarna. Dela tomaterna på tvären ca en tredjedel från toppen. Sätt ihop delarna med en klick philadelphiaost emellan. Klipp ut ögon av nori och sätt i philadelphiaosten. Ställ undan tomtarna (de behöver inte stå upp utan kan ligga med baksidan neråt på ett fat eller en skärbräda).

Koka broccolin och låt den rinna av.

Skär korven i ca 1 cm stora kuber och stek i stekpanna. Det blir antagligen rester av korven när du skär korvkuberna. Stek dem för sig.

Uppläggning:
Använd en skål per person. Fördela de stekta korvresterna i botten på skålarna. Täck med ris. Gör broccoligranen genom att trycka ner en stor broccolibuket stadigt i riset (skär av skaftet om det är långt). Tryck ner en mellanstor brocccolibuket i mitten av den stora (återigen, skär av skaftet så det blir lagom långt) och sätt en liten broccolibukett som topp på granen. Vill man kan man göra en toppstjärna av vanlig hårdost till granen. För att få broccolibuketter i lagom storlekar kan man behöva dela försiktigt på dem. Beroende på hur förtjust man är i broccoli kan man placera ut flera granar eller broccolibuskar i skålarna. Lägg korvkuber som julklappar runt granen. Doppa en tandpetare i ketchup och tryck mot sidorna på korvbitarna som paketsnöre. Gör små fördjupningar i riset och ställ i tomattomtarna. Om de ändå vill trilla omkull så luta tomtarna lite strategiskt mot en av julklapparna eller en bit broccoli. Sätt en liten klick philadelphiaost på tomtarnas luva som tofs.

1 kommentar: