söndag 8 september 2013

Lemon curd- och marängägg med hallonbacon

Söta Saker finns Månadens sötsak som i september är citrus. Här är mitt bidrag: lemon curd- och marängägg med hallonbacon! Den här rätten får väl gå in under temat efterrätter-som-ser-ut-som-vanlig-mat tillsammans med munk- och glasshamburgaren.


Receptet till det här blir inte särskilt exakt i termer av hur många marängägg det räcker till (jag gissar på minst åtta om man gör marängen på två ägg). Lemon curden är från ett rulltårterecept som är urklippt ur en dagstidning där det inte går att spåra vare sig datum eller om det är DN eller SvD. För marängäggen så kommer det med all säkerhet bli lemon curd över men det går antagligen att halvera receptet, jag vågar bara inte rekommendera det för jag har inte prövat det själv. Efter alla dessa otydligheter, detta behövs:

Maräng
2 äggvitor
1 dl socker

Lemon curd
Saft från 2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl strösocker
100 g smör i tärningar

Hallonsås
2 dl hallon (frysta funkar fint)
2 msk socker

Lite vispad grädde till skiftningarna i hallon-baconet

Gör såhär:

Maräng
Blanda äggvita och socker och vispa med elvisp tills marängsmeten är så fast att du skulle kunna vända på bunken utan att smeten rinner ut. Spritsa ut smeten (använd en sprits utan flikar) på bakplåtspapper i formen av stekta ägg. Gör en rund fördjupning där gulan ska placeras. Sätt in i ugnen, ca 90 grader i varmluftsugn och ca 100 grader i vanlig ugn tills marängerna släpper lätt från bakplåtspappret. Hur lång tid det tar är lite olika men räkna med minst en timme (men titta till marängerna nån gång under den tiden).

Lemon curd
Vispa äggvitor, ägg och socker lätt i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt citronsaft och vispa över värme tills smeten börjar tjockna till en kräm. Ta bort från värmen och vispa ner smöret. Låt svalna i kyl.

Hallonsås
Koka upp hallon och socker. Passera såsen i en sil för att få bort kärnorna och koka sedan såsen ytterligare ca 5 minuter. Låt svalna.

Lägg upp marängen på ett fat. Fyll fördjupningen i marängen med lemon curd med hjälp av en tesked. Lägg upp hallonsås i två avlånga  breda ränder vid sidan av ägget. Ta lite vispad grädde på en matkniv och gör ränder i hallonsåsen.


1 kommentar: