torsdag 15 augusti 2013

Spenatsoppa med näckros av tomat och hjärtformade blad av ägg


Torsdag kanske är traditionell ärtsoppsdag men vi kör på spenat i stället. Här är ett recept som får till soppan på rekordfart:

4 port
Ca 300 g hackad fryst spenat
14 dl vatten
1,5 tärning köttbuljong
1 tärning grönsaksbuljong
4 ägg (För att göra hjärtformade äggblad så kan det kanske räcka med 2 ägg. Obs! Om du tänker göra hjärtformade ägg så måste äggen göras i ordning direkt när de är färdigkokta så läs i så fall hur man gör nedan innan du sätter igång.)
För att göra näckrosor behövs även 2 körsbärstomater (fler om man vill ha flera blommor i varje tallrik)

Hårdkoka äggen (8 minuter efter de har kokat upp ordentligt tycker jag brukar vara lagom). Mät upp soppvattnet, lägg i den frysta spenaten och buljongtärningarna. Koka upp och låt koka tills spenaten är tinad och uppvärmd.
Skala och dela äggen och servera i soppan.

För dig som vill göra blomstervarianten:
Skär till tomatblommorna (se hur man gör här).
En bra beskrivning med bilder av hur man gör hjärtformade ägg finns hos Anna the Red här. Har man inga ätpinnar till hands så går det lika bra att använda tex skaftet till en träslev för att få till fördjupningen mellan hjärthalvorna. För att få en fin rundning på sidorna av hjärtat så kan man också böja till halvorna av mjölkkartongen man använder lite över ett glas eller en kavel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar