Vi bjöd på två sorters minihamburgare med pommes frites och saltgurka. Vi hade också coleslaw men den glömde vi ta fram så den får vi äta själva de närmaste dagarna.
Den första sortens hamburgare var en klassisk variant med hamburgerdressing i botten, sallad, nötkött, cheddarost, bacon och tomat. Hamburgarna var ungefär 6 cm i diameter. Min man är brödbakaren i familjen så han gjorde hamburgerbröden. Utgångspunkten var det här receptet från Flippin' Burgers men med en grund av surdeg. Han hade inte i någon honung som det är i ursprungsreceptet och bytte ut oljan mot ca 25 g smör i mindre bitar.
Eftersom hamburgarna var så små så formade vi dem i ett runt pepparkaksmått och plattade ut dem lite efteråt. Det blev perfekt storlek och lagom tjocklek.
Den andra sortens hamburgare var kycklingburgare med guacamole. Kycklingen var extratunna kycklingfiléer delade i lagom bitar för att passa på bröden och stekta med salt och peppar. Hamburgarna hade guacanole i botten, sallad, kycklingfilé, tomat och ett till lager guacamole.
För att inte hamburgarna skulle falla isär satte vi tandpetare i dem. De såg inte jätteroliga ut så jag satte prickig tejp på dem som små flaggor.
Till efterrätt gjorde jag pastellfärgade whoopie pies och popcorn-cupcakes. Grundreceptet på whoopie pies som jag använder kommer från Sockerrus blogg. Jag delade smeten i fyra delar och färgade tre delar gul, grön och rosa med geléfärg från Wilton. För den bruna smeten tillsatte jag 1/4 dl kakao och en svätt mjölk. De gula whoopiesarna fyllde jag med lemon curd blandad med lite vispad grädde. Det är en lite lös fyllning så man får ta lite i mitten så det inte väller ut över sidorna när man sätter ihop kakorna. De rosa och gröna fyllde jag med bredbar choklad som vi köpte i Holland på semestern. Om man inte har några nötallergiker att ta hänsyn till så är Nutella också gott. De bruna kakorna fyllde jag med smält Marabouchoklad i varianten salt mandel utblandad med lite vispgrädde. Det blev en lite grynig men väldigt god fyllning.
Förra året gjorde jag en popcorntårta som var jättegod i sin blandning av sött, salt, krispigt och segt. Tårtan var däremot väldigt svår att skära så i år så gjorde jag en cupcakesvariant. Lika gott men mindre risk att sprätta en bit över halva rummet. Popcorn cupcakes går bra att göra dagen innan de ska ätas.
Recept popcorn-cupcakes
Ingredienser1 påse poppade micropopcorn
1 burk marshmallowsfluff
100 g salta pinnar
Dekoration
Mörk choklad
Små chokladlinser, tex mini-Smarties
Övrigt
Cupcakesformar i valfri storlek (jag föredrar ganska små)
Gör så här:
Poppa popcornen och ta bort eventuella opoppade korn. Lägg popcornen i en bunke och blanda med mershmallowsfluff . Lägg de salta pinnarna i en plaspåse och smula sönder dem genom att rulla en brödkavel över dem. Blanda smulet med popcornsmeten. Klicka upp popcornsmeten i cupcakesformarna (här får man inte ha kladdfobi, marshmallowsfluff är himla kletigt). Smält chokladen och ringla eller spritsa den över kakorna. Dekorera med chokladlinser. Ställ i kyl att stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar