söndag 1 september 2013

Mat med motiv till ett helt dagis

Efter att jag lagt ut Ellinor mellanmål på Instagram i fredags fick jag en fråga om jag hade förslag på något liknande som går att göra till en förskola med åttio barn.

Åttio barn är väldigt många och oavsett hur fin maten är att se på så är ju det viktigaste att barnen får den på utsatt tid. Jag tänker också att maten åtminstone till viss del ska gå att göra i ordning i förväg för att inte skapa stress för kocken. Enkelt, snabbt och lite roligt är alltså idealet. Här är förslagen:

1. Grönsakslarv av gurka, tomat och morot

När jag började fundera på vad som är möjligt att göra till många så insåg jag på en gång att den största utmaningen är ögon och munnar. När man gör en figur eller två kan man klippa ut ögon för hand av sushisjögräs men det är ju helt orealistiskt i det här fallet. Samtidigt är just "levande" och gärna roliga eller gulliga figurer en viktig del i den här typen av mat. Men nori är ju inte olikt papper så det går fint att massproducera ögon med hjälp av en vanlig hålslag. Vill/kan man inte använda nori så går det bra att göra ögon av morot i stället.


Larvens huvud och kropp är superenkla: bara att skiva gurkan, dela tomaten i två halvor och lägga ut på tallriken. Mun och antenner är det som tar lite tid men de går att förbereda och lägga i kallt vatten tills de ska användas. Till antennerna skivas moroten på längden i tunna stavar som delas till lagom antennlängd. Använder man morot till ögon så delar man likadana morotsstavar i små fyrkanter. Larvens mun görs genom att ta ut  rundlar i tunt skivad morot med hjälp av ett sugrör (den lite bredare sorten). Rundlarna delas på mitten för att få en mun. Ett alternativt sätt att göra munnen är att skära till en morot så den blir jämntjock och rund i den bredd man vill ha munnen och skära skivor av moroten som man delar på mitten. Vilken metod som man föredrar beror väl på hur händig man är på att svarva till en jämntjock morot i lagom tjocklek.

Sen är det fritt fram att dekorera runt larven. Här är det en morotsblomma och några ruccolablad men larven kan lika gärna ta sig fram på riven morot eller kanske vitkål.

2. Mandarinblomma med vindruvsblad

Kanske en uppläggning för dagens fruktstund? Blommans blad är halverade vindruvor. I övrigt är det bara att skala mandarinen och lägga upp.

3. Varma djursmörgåsar med ost
Är det något det brukar finnas på en förskola så är det formar. Är inte pepparkarksformarna tillräckligt fantasifulla så kanske det går att låna några av de formar som brukar finnas för att använda till lera. Ta ut figurer ur brödskivor, lägg på riven ost och gratinera i ugn. När smörgåsarna är klara kan man lägga på likadana ögon som till gurklarven.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar